Hae
Laura Ahola

Kuinka päästä irti töistä kesälomalla?

Terveisiä Tukholmasta! Kesä on mennyt nopeasti, mutta olen muistanut nauttia siitä täysillä. Tavoitteena on ollut pysähtyä, hengähtää ja rentoutua. Suurimmaksi osaksi se on onnistunutkin, vaikka silti joku pieni ääni takaraivossa koittaa sanoa, että mun kuuluisi saada enemmän aikaan myös lomalla. Lomahan on täydellistä aikaa kesken jääneiden asioiden hoitamiseen vai mitä muut suorittaja ystäväni 😉

Tänä kesänä päätin kuitenkin rentoutua, nauttia siitä kun on vapaata ja tehdä juuri mitä huvittaa.

Silti töistä irrottautuminen on tuntununut valtavasti vaikeammalta kuin aiemmin. En oikein tiedä mistä se johtuu, tai tiedän kyllä. Kevät on ollut monellakin tapaa hyvin hektinen.

Ne on näitä suorittaja ihmisen haasteita kun aina tuntee voivavansa olla vieläkin tehokkaampi ja että pitäisi saada aikaan vieläkin enemmän. Toisaalta järjellä ajatellen täysipäiväinen työ yhdistettynä kevään älyttömään 50 opintopisteen opiskeluun ja kahden maan välillä suhaamiseen alkaa tuntua jopa suorittaja ihmisestä ihan hyvältä tahdilta. Ehkä juuri siksi on ollut niin vaikea asettua ja asennoitua vain olemaan ja nauttimaan hetkestä kun kokoajan joku takaraivossa muistuttaa, että oikeasti voisit käyttää aikasi tehokkaammin esimerkiksi opiskellen.

Kuitenkaan lopulta mikään ei ole tärkeämpää kuin yhteiset kiireettömät hetket läheisten kanssa ja se, että välillä muistaa laittaa oman hyvinvointinsa etusijalle. Oon valtavan onnellinen siitä, miten uskomattomia ihmisiä mun elämässäni on ja miten upeita ihmisiä olen viimeaikoina löytänyt elämääni lisää.

Olen kuitenkin löytänyt kesän aikana muutaman asian, jotka helpottavat loma moodiin pääsyä tai sen ylläpitämistä ainakin mulla. Jos olet samanlainen suorittaja arjessa, saattavat nämä auttaa sinuakin <3

Ensimmäinen on ehdottomasti se, että lomalla lähtee pois kotoa. Koko lomaa ei tarvitse viettää ulkomailla / muualla kuin kotona, mutta ainakin itselleni heti loman alussa tehtävä reissu saa ajatukset pois arjen velvoitteista. Kotona on myös paljon helpompi alkaa hoitamaan erinäköisiä keskeneräisiä projekteja kuin muualla ollessa.

Toinen on se, että antaa itselleen luvan vain olla. Enkä nyt tarkoita sitä, että suorittajana makaat väkipakolla sohvalla kolme päivän suorittaen sitä ”ettet tee yhtään mitään”. Tällä tarkoitan sitä, että lomalla ei tarvitse järjestää kaikkia kaappeja, tehdä suursiivousta tai käydä moikkaamassa ihan kaikkia sukulaisia ja ystäviä ja keretä jokaiselle mökille. Lomalla saa ja pitää olla aikaa tehdä juuri niitä asioita, jotka siinä hetkessä tuntuvat hyvältä.

Loma

Kolmas on se, että suunnittele sopivasti, mutta älä liikaa. Anna asioiden tapahtua. Jos aikataulutat loman liian täyteen, et välttämättä kerkeä rentoutua ollenkaan.

Mä oon kova suunnittelemaan, ja rakastan miettiä mitä kaikkea voisi tehdä. Ensimmäiset lomaviikot olivat kieltämättä aika täynnä ohjelmaa, ihania matkoja ja ihania ihmisiä. Kuitenkin tämä viikko Tukholmassa on eletty ihan ilman suunnitelmia ja menty ihan sen mukaan mikä tuntuu hyvältä. On tehnyt yllättävän hyvää kun on osannut höllätä ja antaa asioiden tapahtua. Ajatella, että vielä reilu viikko sitten satunnaisesti pohdin ahdistunko siitä, ettei selkeitä suunnitelmia tälle lomaviikolle vielä ole 😀 Onneksi niin ei käynyt, sillä tämä viikko on ollut super mukava kaikkine saaristo retkineen ja kahvitteluineen.

Lomamoodin kunniaksi päätin myös laittaa ylläolevan, hieman heilahtaneen kuvan, jota en normaalisti siitä syystä lisäisi. Se mielestäni kuvaa lomaa hyvin osuvasti, hyvää meininkiä ilman liikaa suorittamista 😉

Ootko sä joskus tuntenut, ettei lomamoodin saavuttaminen ole helppoa? Millä keinoin sä olet löytännyt loma rauhan? Entä miten sun kesäloma on muuten sujunut?

Ihanaa lomaa kaikille lomailijoille <3 Muistetaan olla itsellemme armollisia, maailma ei valmistu yhtenä päivänä – edes lomalla.

Laura

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *